Mit hoz a jövő a jövő zsalujának?

Részben a megnövekedett kereslet, részben a munkaerőhiány miatt az építőiparban is fókuszba kerültek a fejlesztések, amit a válságévekben elmaradt beszerzések, vagy a mára elhasználódott eszközök pótlása generál. A koronavírus-járvány azonban bonyolultabbá tette a helyzetet. Idén visszaeséssel számol, de a jövőbe optimista forgatókönyvvel vág a Meva.

„Ha zsalutechnológiáról beszélünk, akkor sajnos jellemző, hogy gyakran olyan eszközöket keres a beszerzés, amelynek élettartama és teherbírása, a késztermék minőségét meghatározó lenyomata részben elavult technológián alapszik.” – mondta Botta-Dukát Mihály, a 25 éve Magyarországon működő MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezető igazgatója.
Egyetért azzal a megfogalmazással, hogy korszerűsíteni és modernizálni kell az építőipari fejlesztések során, a jelen helyzet azonban kettős. Van, aki éppen most kezdi a jelentős leterheltség után a karbantartó beruházásait, mások pedig a bizonytalan jövő miatt éppen visszafogják az ilyen jellegű költéseket. A cég a zsalurendszerekben a XXI. századi zsalutechnológiát képviseli, ami Nyugat-Európában már általánosan elterjedt és keresett. Ugyanakkor Magyarországon a válságévek után beindult eszközbeszerzések során még nem ezt a technológiát, hanem a magyar viszonyokhoz modernebbet keresik, ami gyakran igen távol esik a valóban maitól. A szakember felhívja a figyelmet arra is, hogy a különböző berendezések mellé kínált szolgáltatások, melyek a gyártónak versenyelőnyt, míg a vevőnek a munkához nem csupán jobb minőségű eszközt, de akár megtérülési előnyt is biztosíthatnak.
„Az újonnan, néha jelentős összegért megvásárolt gyártóeszköz – esetünkben pl. a zsaluzat – könnyen tönkretehető, kifejezetten költségintenzíven üzemeltethető berendezés. Ezt a beszerzésről való döntés során sokan figyelmen kívül hagyják, ami rövidtávú gondolkozás, és ami ennél fájdalmasabb, többletköltséggel is járhat. A zsalupark karbantartása, minőségének megőrzése, állandó, magas színvonalú üzemeltetésének biztosítása ugyanis nem csak időigényes, de jelentős többletköltséggel járó feladat is.” – magyarázta Botta-Dukát Mihály.

Az ilyet többletköltségek kiküszöbölésére a MEVA Zsalurendszerek Zrt. több megoldást is, így mások mellett előre élettartam növelő karbantartási szolgáltatást is kínál. Ez a szerkezetépítő - akár kisebb akár nagyobb vállalkozások számára - középtávon tervezhető költségek és saját erőforrások lekötése nélkül is magas színvonalon tartott eszközparkot jelent.
A MEVA tehát szolgáltatások területén „all inclusive” ellátást kínál megrendelői számára, de nézzük a modern zsalutechnológiát képviselő fejlesztéseket.
A MEVA újdonságnak számító műszaki megoldásait főleg külföldön már több látványos, vagy speciális funkciójú, akár különleges igénybevételnek kitett létesítmények szerkezetépítésénél alkalmazták. Az utóbbi időben a cég bérleti parkja az MT60 moduláris nagy teherbírású állványrendszerrel gazdagodott, továbbá megújult az AluStar falzsalu rendszer, amely extrém módon ellenálló -, illetve egyre nagyobb a darufüggetlen kézimozgatású zsaluzatok között a piacon legkönnyebb súlyú AluFix falzsalu rendszer bérleti parkja.

A járvány hatása

A koronavírus-járvány miatt lassuló előkészítések, megtorpanó magasépítés és átütemezések rányomták a bélyegüket az idei évre a zsaluhasználat terén is. A tavaszi időszakban még a bérbeadás, jó számokat produkált, nem volt érzékelhető a visszaesés. Ugyanakkor a beruházások, kivitelező cégek eszközvásárlásai már ekkor elkezdtek tolódni, több megrendelést lemondtak, érezhető volt a jövő bizonytalansága miatti óvatosság.

A visszaesés a lakás- és magasépítésben is érezhető volt, az állami szektor, valamint az infrastruktúra beruházások se voltak itt már a korábbi dinamikájúak.
Az őszre annyiban javult a helyzet, hogy néhány eltolt eszközberuházás megindulhatott, de a kilátások bizonytalanok: az idei évi visszaesés prognosztizálható.

A károk mérséklése és a jövő

A zsalueszközök import áruk, a romló árfolyam is csökkenti az eredményt, ezért az árképzésnél áttértek eurós árakra csökkentve a kockázatot. Ahogy számos más cégnél, a Mevánál is mindent megtesznek nem csupán a biztonságos munkavégzés, de a munkaerő megtartása érdekében is.
A cégvezető bízik az optimista forgatókönyvben: az erősödő állami szerepvállalás és így az előkészítések előtt álló projektek elindulása, valamint az 5%-os rozsdaövezeti és régi-új elemként az új építésű lakások visszavezetett kedvezményes ÁFÁ-ja újra belendítheti a piacot, enyhíti a lakásépítési megtorpanást. A tervek szerint 2021-re a piac helyrerázódásával akár a 10%-os növekedést sem tartja elképzelhetetlennek a szakember.

www.meva.net/hu