Látványbeton ferde formába öntve

A zsalutechnológia reflektál a ma tervezői kreativitására: látványbeton bármilyen mintával, szabadon választott formában

A Bécsi Tudományegyetem új kampuszának hat épületéből négyet a legújabb MEVA zsalutechnikai megoldásokkal öntöttek formába. A hat egyébként sem átlagos épület közül kitűnik a Zaha Hadid által megálmodott Tanulmányi Központ és Könyvtár, amelynek döntött formájához a MEVA mérnökeinek eddig még nem alkalmazott, új zsalutechnológiai módszereket is ki kellett fejleszteniük. 

Motiváló, dinamikus, pezsgő atmoszférával rendelkező munkahelyeivel és auláival a Bécsi Tudományegyetem új kampuszának szívében található Tanulmányi Központ és Könyvtár (Library & Learning Center) a nap 24 órájában 25 000 tanuló és 1800 egyetemi dolgozó számára áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy az épület egyszerre váljon a szellemi fejlődés és az aktív közösségi élet színterévé az építész szokatlan építészeti megoldásokat sorakoztatott fel. A lélegzetelállító külső megjelenés mellett játékos belső térkialakításnak lehetünk tanúi. A közösségi és a tanulótereket a váratlanul felbukkanó, szabálytalan lépcsők, folyosók, furcsa módon egymásba fonódó sarkok, míg a fő homlokzatot a szédítően megdöntött falak teszik különlegesen izgalmassá, emlékezetessé. Az épület páratlan geometriáját a különböző dőlésszögű ferde falak, ferde és változó sugárban lekerekített sarkok adják, amelyeket a környezetbarát, egyedülállóan rugalmas MEVA zsalurendszerekkel hívtak életre.

A modern tervezői gondolat MEVA zsaluhéjba öntve

Az oktatási központ és könyvtár létesítménye átgondolt, merész, precíz tervezésről tanúskodik, melynek megépítéséhez ugyanilyen zsalutechnológiára volt szükség, mely nem titkoltan igazi kihívás volt.

A különböző dőlésszögű falak és az általuk keletkező, változó sugárban lekerekítettek sarkok életre hívásához, a MEVA a típuselemeken kívül egyedi gyártású, 3D modellezéssel készült zsaluzatokat is alkalmazott. A dőlésükkel mély kanyonra emlékeztető, merevítésre és támasztásra szolgáló ún. kanyon falak a Mammut 350 falzsaluzattal készültek, melyeket a kizsaluzást követően bevakoltak. A kanyon falak lekerekítésére fából készült egyedi zsaluzat készült. A MEVA Circo körpillér zsalurendszerének egyedi zsaluzata tette lehetővé a ferde, lekerekített sarkok kialakítását. Ahol a stabilitás megkívánta, ott acél kialakítású, lekerekített zsaluelemeket is használtak. A több helyen is megjelenő, különböző szögben dőlt, sarkosan találkozó falak lekerekítéseinél az íves elem mellé trapéz felületeket alakítottak ki. Ezeket speciálisan a Mammut falzsalu profiljaiból gyártott egyedi elemekkel fedték le.

Famintás, stilizált látszóbeton elemek az egyetemváros szívében

A központ falainak egy részénél famintás, látszóbeton felületeket álmodott meg a tervező. A fa mintázatot a MEVA Mammut 350 falzsalura szerelt (ezáltal megduplázott) fa héjazattal valósították meg. A fa mintázattal díszített látványbeton falelemeknél úgy nevezett intarziák, a deszka mintázat optikai megtörésére szolgáló falsávok képződtek. Ezt a lenyomat és fugamentes látszóbeton textúrát az alkus műanyag zsaluhéj alkalmazásával hozták létre. A 100%-ban famentes, műanyag alkus zsaluhéj a betonozást követően könnyen kizsaluzható és funkcióvesztés nélkül számtalanszor újrahasznosítható, alkalmazása emiatt környezetvédelmi és anyagi szempontból is kedvező.

A bécsi Tanulmányi Központ és Könyvtár épülete kiválóan példázza, hogy a tervezői kreativitásnak ma már valóban csak a fantázia szabhat határt, hiszen MEVA zsalurendszerekkel a legbonyolultabb geometriák is megvalósíthatók, legyen szó akár lengő, ívelt, lekerekített vagy esetleg ferde betonszerkezeti elemről. Amikor környezettudatos megoldást keresünk egy modern, hézagmentes, tökéletesen sima vagy mintázott látszóbeton felület kialakításához, érdemes a MEVA alkus 100%-ban famentes, környezetbarát zsaluhéját alkalmazni, melynek további lehetőségeiről a www.meva.hu weboldalon olvashat.