Év háza 2020: a MEVA különdíját Wekerle új piaca nyerte

Nem meglepő, hogy egy olyan cég, amelynek fontos a minőségi építészet, szívesen áll a minőségi építészetet fókuszba helyező, elismert független pályázat mellé. Teszi ezt olyan módon, hogy különdíja odaítélését a neves zsűrire bízza. 2020-ban pedig a Meva különdíját középület kategóriában a wekerletelepi kispiac tervezéséért a Hetedhét Építész Kft., Tóth Péter DLA és Füzes András építészpáros nyerte el.

A Meva harmadik éve az Év háza pályázat támogatója, különdíját az újnak számító középület kategóriában ítéli oda a zsűri, amelynek tagjai a magyar építészeti közélet ismert és elismert szakemberei.


Év háza 2020


Szeptember 17-én, gálaesten adták át az idei Év háza pályázat díjait, amely az elmúlt évtizedben a legismertebb és legszélesebb körben érdeklődésre számot tartó építész szakmai elismeréssé vált. A sok évtizedes hagyományra visszatekintő szakmai pályázaton immár harmadik éve családi ház és lakóépület kategóriában is fődíjat osztott ki a neves zsűri. A két fődíj mellett hét különdíj és kategóriánként egy-egy közönségdíj is gazdára talált. A zsűri idei elnöke Noll Tamás, Ybl Miklós-díjas építész, a társelnökök Dévényi Sándor DLA, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, Krizsán András DLA, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnöke, Dr. Hajnóczi Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke, Szoják Balázs, építész, az „Év háza” díj kurátora. A 2020-as zsűritagok Tóth Balázs, építész, az ÉMI Nonprofit Kft. szakértője és Dr. Tóth Elek, a BME Magasépítési Tanszék ny. egyetemi docense, illetve a 2019-ben Ybl Miklós-díjjal kitüntetett építészek: Csillag Katalin, Horváth Zoltán, Madzin Attila, Marián Balázs és Peschka Alfréd.Egy hagyománytisztelő közösség hagyománytisztelő piaca


Wekerle telep közössége már régóta igényelte a piac megújulását, amely nem csak bevásárlási és találkozási pont lehet, hanem kulturális programoknak is teret adhat. Így az új piac egy megújult kapocsként funkcionál a Wekerle telepi közösség által régóta ápolt vidéki és városi élet közötti hagyományokkal.
A korábbi lerobbant, kerületi piac helyén a felújításnak köszönhetően mára egy 862 m2 alapterületű, magastetős, tetőtérbeépítéses, hagyományos építészeti elemeket felvonultató épületegyüttes áll. Az épület megjelenése szembetűnőén tükrözi a Wekerletelep építészetére jellemző vonásokat és Kós Károly szellemiségét.
Az épület nagy fesztávolságú szerkezetei biztosítják, hogy annak alaprajzi kiosztása szabadon átalakítható, igényekhez igazítható legyen. A bővítés lehetőségét szolgálják a tetőtér fedett-nyitott térrészei, melyek később fűtött térré alakíthatók, beépíthetők.
Az általános anyaghasználatra és csomóponti megoldásokra egyaránt a művészi részletképzésekkel párosuló szerkezeti őszinteség jellemző. A tiszta, fehér felületű téglafalak, a céhes ácsmesterség legjobb időszakát idéző faszerkezetek és a nyers erőt sugárzó egyszerű vonalvezetésű acél oszlopok és mestergerendák utolérhetetlenül barátságos, meghitt, biztonságos és egyben játékos hangulatot teremtenek.

Tóth Péter és Füzes András tudatosan törekedtek átérezni, megérteni a Wekerletelep lakóinak hagyományokra épülő, és egyfajta épített környezet által is alakított életmódját, az abból gyökereztetett mai igényeit és szükségleteit. Ennek a szemlélet-érlelő építészeti gondolat-sornak a megérési folyamatáról az engedélyezési tervdokumentációban így vallanak:
„Wekerleinek lenni ma is rangot jelent. Ez nem egyfajta pökhendiség, hanem olyan összetartozás érzés, melynek alapja az itteni épített és természeti környezet finoman összehangolt kialakítása. Ahogy rokonok egymással az itteni homlokzatok, kilincsek, lépcsőkorlátok és fasorok, úgy válnak egymás rokonaivá az itt élők is. Ezt a rendet érezni, megérteni és megbecsülni szükséges ahhoz, ha ki akarjuk egészíteni bármilyen apró részlettel is.”
Dr. Tóth Elek, a BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék címzetes egyetemi tanára a MEVA különdíj méltatásában ehhez hozzátette: „Abban bízom, hogy a környék lakói valóban megőrzik hagyományaikat és képesek lesznek virágzó élettel megtölteni ezt a meseszép épületet.”


www.evhaza.hu