46 méteres kémény, biztonságosan kúszózsaluval

A Kecskeméten épülő Mercedes Karosszéria festéküzem megfelelő szellőzéséhez és befűtéséhez a tervezés alapján egy 25 méteres és egy 46 méteres kéményre van szükség. A munkához Kész Építő Zrt., és a szerkezetépítést végző Interkonstrukt Kft. munkatársai a MEVA Zsalurendszerek megoldásait választották és használják. A két kémény és a monolit pillérek látszóbeton minőségben készülnek.

Egy ilyen, méreteit és célját tekintve jelentős beruházást különböző szempontok szerint lehet bemutatni, elemezni, hiszen feltehetőleg számos érdekes, akár egyedi műszaki megoldást is igényelhet a megvalósítás. Az épület egyes elemeinek méretei miatt tekintsük át most azt, hogyan lehet a hatalmas beton építményeket gyorsan, biztonságosan és mindezek mellett költséghatékonyan, akár látszóbeton minőségben kivitelezni.

Ipari zsalu, hatalmas építményekhez

A kürtő magassági értelemben 5,5 méter magas MAMMUT350 falzsalurendszerből összeállított készlettel épül, amely 100 kN/m² teherbírású zsaluzat. A MEVA által fejlesztett MAMMUT zsaluzat, úttörője az ipari létesítményeknél használt moduláris keretes zsaluzatoknak. A MAMMUT350 az a zsalurendszer, amely a MEVA első ipari zsaluzatának továbbfejlesztéseként, 2003 óta az iparág vitathatatlanul legnagyobb frissbetonnyomás felvételére képes eszköze. Az alkus műanyag zsaluhéjnak és a szimmetrikus átkötési helyeknek köszönhetően a MAMMUT350 látványbeton szerkezetek készítésére is ideális. A falzsalu teherbírása illetve műszaki megoldásai jelen projekt esetében is jól vizsgáztak.

„A kéménykürtő belső magjának zsaluzásához használt kizsaluzó sarkok jelentősen könnyítették a ki- illetve bezsaluzási feladatokat. Különös jelentőséget nyert mindez a nagy magasságban végzett szerkezetépítés során.” tanúsítja mindezt Radics Ádám, a szerkezetépítő Interkonstrukt Kft. adott projektért felelős építésvezetője.

Biztonságos munkavégzés kúszókonzollal

A tervek alapján magassági értelemben 5 méter magas kúszási egyégekben épül a szerkezet, a helyszínen előszerelt KLK230 kúszókonzolokkal, amelyek 230 centiméter széles munkaszintet és gazdaságos, biztonságos megoldást kínálnak hasonló építési helyzetekben.

„Az előkészítés időszakában készített, majd jóváhagyatott tervek, illetve technológiai utasítás alapján megépített kúszóállványzat a munkavégzés során, ebben a nagy magasságban is biztosítja a biztonságos munkavégzést.” – mondta Kiss Gábor, a fővállalkozó KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. Vasbeton szerkezetépítő létesítményfelelőse.

A munkavégzés könnyítését szolgálja továbbá a munkaállványra integrált zsaluzsámoly, mely segítségével könnyedén rögzíthető a ráépítendő falzsaluzat.

A KLK230 kúszóállvány rendelkezik egy magassági értelemben vett 23 cm állíthatóságú orsóval is, mely lehetővé teszi a falzsaluzatnak a már elkészült vasbeton szerkezethez történő pontos illesztését. A ki- illetve bezsaluzási folyamatot az állványra szerelhető zsaluzókocsi könnyíti meg, ugyanis ebben az esetben a zsalut és az állványt együtt lehet daruval áthelyezni.

A KLK 230 egyaránt alkalmazható, mint munkaállvány, zsaluzó állvány, billenthető kúszózsalu, illetve gátzsalu.

A kéményen kívül a MEVA Zsalurendszerek megoldásaival készülnek még a füstvezető alagutak, a 7,58 méter magas 80cm x 80xm keresztmetszetű monolit betonpillérek Mammut  STE zsaluzattal, a merevítő magok, a lépcsőházi falak és a födémek monolit, illetve kéregpaneles szerkezetei.

 

www.meva.net

www.akcio.meva.hu